کد خبر:265780
پ
خودرو
پژواک گزارش می‌دهد:

دلیل افزایش قیمت خودرو؛ قیمت مواد اولیه یا نقش آفرینی دلالان؟/ رانت ۵۰ هزار میلیارد تومانی در صنعت خودروسازی

فعالان بازار، جو روانی غالب، افزایش نرخ دلار و مشخص نبودن سیاست در بازار خودرو را که زمینه را برای نقش آفرینی دلالان و قیمت‌سازی در فضای مجازی مهیا کرده است، عامل اصلی این افزایش معرفی می‌کنند.

فعالان بازار، جو روانی غالب، افزایش نرخ دلار و مشخص نبودن سیاست در بازار خودرو را که زمینه را برای نقش آفرینی دلالان و قیمت سازی در فضای مجازی مهیا کرده است، عامل اصلی این افزایش معرفی می‌کنند.

 

*** بازار خودرو

 

به گزارش پژواک، اگرچه بازار خودروی کشور به تبعیت از مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا از دیروز تعطیل شده است اما بررسی وضعیت قیمت‌ها در بازه زمانی دو هفته اخیر نشان می‌دهد که قیمت‌ها در این بازار همچنان روند صعودی دارد و نشانه‌ای از ثبات در بازار به چشم نمی‌خور.؛

حتی ۲۵ و ۲۶ مرداد ماه در فضای مجازی قیمت‌ها مجدداً دستخوش تغییر شده است.

 

*** خودروهای پر تیراژ

 

به این ترتیب قیمت خودروهای پر تیراژ گروه پژو نسبت به دو هفته قبل بطور میانگین حدود ۲۰ میلیون افزایش یافته است.

به طوری که پژو ۲۰۶ تیپ ۲ که در ۹ مرداد ماه ۲۲۵ میلیون تومان معامله می‌شد به ۲۴۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ ۵ از ۲۶۶ میلیون تومان به ۲۹۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک از ۳۹۵ میلیون تومان به ۴۱۵ میلیون تومان و پژو ۴۰۵ GLX از ۲۱۶ میلیون تومان به ۲۲۵ میلیون تومان رسیده است.

سمند LX معمولی نیز از ۲۱۸ میلیون تومان به ۲۳۷ میلیون تومان صعود کرده است اما قیمت رانا پلاس بیشتر از سایر خودروها دستخوش افزایش شده است به طوری که با رشد ۳۷ میلیون تومانی تنها در ۲ هفته از ۲۳۳ میلیون تومان به ۲۷۰ میلیون تومان رسیده است.

قیمت رانا پلاس بیشتر از سایر خودروها دستخوش افزایش شده است به شکلی که با رشد ۳۷ میلیون تومانی تنها در ۲ هفته از ۲۳۳ میلیون تومان به ۲۷۰ میلیون تومان رسیده است.

قیمت دنا معمولی نیز طی دو هفته از ۳۰۰ میلیون تومان به ۳۲۰ میلیون تومان، پراید ۱۱۱ از ۱۳۹ میلیون تومان به ۱۴۷ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ از ۱۲۶ میلیون تومان به ۱۳۵ میلیون تومان و ساینا از ۱۴۷ میلیون تومان به ۱۵۵ میلیون تومان رسیده است.

همچنین قیمت تیبا از ۱۳۵ میلیون تومان به ۱۵۴ میلیون تومان و تیبا ۲ از ۱۴۰ میلیون تومان به ۱۴۶ میلیون تومان رسیده است.

قیمت کوییک دنده‌ای نیز که در ماه‌های گذشته یکی از باثبات ترین ها در بازار خودرو بود متأثر از این هیجانات، رشد ۱۱ میلیونی یافته و از ۱۵۸ میلیون تومان به ۱۶۹ میلیون تومان رسیده است.

 

*** دلیل افزایش قیمت خودرو چیست؟

 

اگرچه دبیر انجمن قطعه سازان دلیل افزایش بی رویه قیمت خودروها در بازار را ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه و مشکلات عرضه خودروسازان می‌داند اما فعالان بازار، جو روانی غالب، افزایش نرخ دلار و مشخص نبودن سیاست در بازار خودرو را که زمینه را برای نقش آفرینی دلالان و قیمت سازی در فضای مجازی مهیا کرده است، عامل اصلی این افزایش معرفی می‌کنند.

فعالان بازار معتقد هستند، ماه جاری ماه بی ثباتی بازار خودرو بوده است و خودروها به دلخواه دلالان قیمت‌گذاری شده است و همین موضوع مصرف‌کننده واقعی را از بازار خارج کرده است.

وضعیت فعلی بازار خودرو در حالی است که به صورت عرف، تابستان، فصل رونق خرید و فروش خودرو است و اغلب مصرف‌کنندگان در این فصل به دنبال خرید خودرو هستند اما با شرایط فعلی خریدار واقعی توان حضور در بازار را ندارند.

قیمت گذاری دستوری خودرو، سال‌ها است به پاشنه آشیل صنعت تبدیل شده است و در حالی که خودروسازان ناچار هستند از قیمت‌های دستوری شورای رقابت برای خودروهای پرتیراژ تبعیت کنند، همین خودروها با حاشیه سود بالا توسط دلالان به مردم فروخته می‌شود و سود اصلی به جیب آن‌ها می‌رود.

 

*** دبیر انجمن قطعه سازان/ رانت بین قیمت کارخانه و بازار ۵۰ هزار میلیارد تومان است

 

دبیر انجمن قطعه سازان، اظهار داشت: در حال حاصر رانت بین قیمت کارخانه و بازار ۵۰ هزار میلیارد تومان است.

کسانی که این رانت را در دست دارند مسلماً اجازه نمی‌دهند قیمت خودرو کاهشی شود و یا بازار به ثبات برسد.

مازیار بیگلو، اضافه کرد: شبکه‌هایی هستند که بازار را مدیریت می‌کنند.

هر چقدر قیمت در کارخانه بالا می‌رود، قیمت در بازار خارج از تصور بالا می‌رود.

دبیر انجمن قطعه سازان در پایان، بیان کرد: به نظر می‌رسد این شبکه‌ها برای خود حاشیه سودی را تعریف کرده‌اند که در هر صورت باید این حاشیه سود را حفظ کنند.

 

*** کارشناس صنعت خودرو/ تولید و عرضه در صنعت خودرو

 

کارشناس صنعت خودرو نیز در مورد تولید و عرضه در صنعت خودرو، اظهار داشت:

فرایند معیوب تولید و عرضه در صنعت خودرو در این سال‌ها فقط به نفع دلال و واسطه بوده است.

 

رسول سلیمانی، در پایان تصریح کرد: میزان تولید خودرو در سال ۹۶ حدود ۱.۶ میلیون دستگاه بود که این میزان در سال ۹۹ به ۹۰۰ هزار دستگاه رسید که نشانگر کاهش ۴۳ درصدی تولید خودرو است.

 

*** افزایش ۶ برابری زیان انباشته دو خودروساز بزرگ

 

همچنین نتایج بررسی صورت‌های مالی حسابرسی شده دو خودروساز بزرگ کشور نشان می‌دهد که مجموع زیان انباشته این دو خودروساز از ۱۱.۶ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۹۶ به ۶۶ هزار میلیارد تومان در پایان ۶ ماه اول سال ۹۹ رسیده است. به عبارت دیگر میزان مجموع زیان انباشته دو خودروساز بزرگ در طول ۲.۵ سال تقریباً ۶ برابر شده است.

کارشناسان عرضه خودرو در بورس را یکی از راه حل های مؤثر برای این مساله می‌دانند.

 

*** رئیس سازمان بورس/ مدیران صنعت خودرو نسبت به سهامداران مسئولیت دارند

 

رئیس سازمان بورس هم ۲۵ مرداد ماه صراحتاً به خودروسازان گرا داد که در جهت حمایت از منافع سهامداران خود، علیه شورای رقابت به دیوان عدالت شکایت کنند.

 

محمدعلی دهقان دهنوی، در پایان اظهار داشت: مدیران صنعت خودرو نسبت به سهامداران مسئولیت دارند.

بنابراین در راستای صیانت از حقوق سهامداران و گذر از قیمت‌گذاری دستوری، باید اقداماتی جدی انجام دهند و لازم است برای رفع این چالش از طریق طرح شکایت به مراجع قانونی ازجمله دیوان عدالت، هیأت تجدید نظر شورای رقابت و دیگر محاکم قضائی در اسرع وقت اقدام کنند.

 

*** برنامه دولت سیزدهم برای ساماندهی بازار خودرو

 

به گزارش پژواک، بر این اساس، با توجه به اینکه به احتمال زیاد کابینه دولت جدید تا اوایل شهریور ماه شکل می‌گیرد، به نظر می‌رسد اولین مطالبه از وزیر صمت، سر و سامان دادن به بازار خودرو باشد.

البته آنطور که دبیر انجمن قطعه سازان بیان کرده بود، خودروسازان برنامه آزادسازی قیمت در قبال آزادسازی واردات را از دولت جدید نیز مطالبه خواهند کرد.

از این رو باید منتظر ماند و دید تا پایان تابستان بازار خودرو به چه سمت و سویی هدایت خواهد شد و دولت جدید چه برنامه‌ای برای ساماندهی این بخش دارد.

انتهای پیام///

ارسال دیدگاه