کد خبر:278900
پ
امامیان
رئیس سابق ساترا:

هیچ پلتفرم دولتی ما نتوانسته در بازار رقابتی، رقابت کند/ مسیر درستی برای توسعه پلتفرم‌ها طی نمی‌کنیم

رئیس سابق ساترا با بیان اینکه در کشورمان مسیر درستی برای توسعه پلتفرم‌ها طی نمی‌کنیم تاکید کرد هیچ پلتفرم دولتی ما نتوانسته در بازار رقابتی، رقابت کند.

رئیس سابق ساترا با بیان اینکه در کشورمان مسیر درستی برای توسعه پلتفرم‌ها طی نمی‌کنیم تاکید کرد هیچ پلتفرم دولتی ما نتوانسته در بازار رقابتی، رقابت کند.

 

*** ضعف و سستی در حکمرانی فضای مجازی

 

به گزارش پژواک، سید محمدصادق امامیان با بیان اینکه یک کاسه کردن جهان غرب در زمینه ضعف و سستی در حکمرانی فضای مجازی غلط است و در جهان امروز بجز آمریکا تقریباً تمام کشورها راجع به وضعیت اینترنت نگران هستند، اظهار داشت:

در نگاه رسانه‌ای رسمی کشور، ما دنیا را یک دنیای به ظاهر متحد می بینیم اما این اتحاد در واقع وجود ندارد. نگرانی هایی که به صراحت توسط رهبران سیاسی و رگولاتورها و مسئولین فنی این حوزه ها در کشورهای مختلف طرح شده است منتهی وقتی فضا خیلی سیاسی می شود و عملاً آمریکا می تواند همه را در یک جبهه متحد کند؛ شاهد یک چهره واحد از دنیای غرب هستیم.

در اجلاس IGF که در یک کشور آفریقایی در دسامبر ۲۰۲۲ برگزار شد و در جلسه ای که دبیرکل سازمان ملل حضور داشت؛ نخست وزیر کشور میزبان از مهمترین منتقدین وضعیت حکمرانی اینترنت بود و طی سخنرانی بیان کرد که به واسطه فیک نیوز سازمان یافته از طریق اینترنت و بویژه پلتفرم آمریکایی، من امنیت کشورم را نمی توانم تامین و تضمین کنم.

یکی از مسائل مهم عدم توانایی کنترل وضعیت حکمرانی اینترنت در کشورهای در حال توسعه عدم مشروعیت حاکمیت در این کشورها است و این کشورها تا زمانی که نتوانند جوامعشان به ویژه بخش نخبگانی را قانع کنند که تلاشی که انجام می‌دهند به نفع جامعه است حتما از داخل با مقاومت مواجه خواند شد. نظرسنجی ها نشان می‌دهد که در ایران با چنین مقاومتی روبرو هستیم.

مسئله حریم خصوصی یا داده های شهروندان در انتخابات مورد توجه قرار گرفت و به صورت جدی مورد توجه اروپاییان است. من به شخصه جملاتی از آمریکایی ها شنیده ام که مسئله ای به نام حریم خصوصی در اینترنت نداریم و نباید کسب و کار را فدای حریم خصوصی کرد اما اروپایی ها روی این مسأله حساس هستند و اوج آن GDPR و قوانین دو قلوی DSA و DNA بود که هر دوی اینها حفاظت داده ها را بصورت جدی مدنظر قرار دادند.

 

وی یکی دیگر از نگرانی های حکمرانی اینترنت را مداخله در تعارضات و مناقشات و حساسیت های سیاسی اجتماعی در کشور آمریکا دانست و گفت:

اوج این مسأله در انتخابات‌ها نمایان می شود و آن هم از طریق فیک نیوز و کمپین های اطلاعاتی است که عملاً دموکراسی و پایه های حکومت مردم سالار را که بصورت نمادین زیر سوال می‌برد.

رمز و راز کلیدی اقتدار آمریکایی، اقتدار شرکت ها و بخش خصوصی آمریکایی است که آن هم ناشی از قاعده واقعی رقابت در آمریکا است و این دقیقا برخلاف کاری است که در ایران انجام می شود.

 

*** مسیر درستی برای توسعه پلتفرم‌ها طی نمی‌کنیم

 

عضو هیات علمی دانشگاه امیر کبیر با بیان اینکه در کشورمان مسیر درستی برای توسعه پلتفرم‌ها طی نمی‌کنیم گفت:

برای تقویت یک حوزه شروع به واریز پول دولتی می کنیم و با این‌کار رانت ایجاد می شود و رانت باعث ایجاد ناکارآمدی می شود. وقتی ناکارآمدی ایجاد شد برای پنهان کردن آن سعی می شود اجازه بخش خصوصی واقعی گرفته شود.

در صنایع مختلف ایران با این مسئله روبرو هستیم و در حال حاضر صنعت خودروسازی ما یک نمونه شده است و در همین حوزه پلتفرم های اینترنتی داریم. زمانی که من در ساترا بودم خیلی از بخش های دولتی نظیر صدا و سیما تمایل به ورود بخش خصوصی در این زمینه را نداشتند و همه هم ادعا می کردند که قصد ما تقویت اقتدار ملی دراین حوزه است در حالی که اقتدار ملی از طریق رقایت و توسعه قدرت و قدرتمند سازی بخش خصوصی ایجاد می‌شود.

آمریکا با هوشمندی چینی ها به چالش کشیده شد و تیک تاک با رقابتی ترین حالت ممکن به بازارهای کشورهای مختلف تهاجم برد و زمانی که به بالای ۱۰۰ میلیون یوزر در آمریکا رسید زنگ های خطر برای به صدا درآمد. یکی از جذاب ترین فرامتن های این ویدئوی حضور مدیر تیک تاک در کنگره آمریکا که به نظر من با پخش زیاد از شبکه های سیما مردم گمان می کنند دارید از آن ها سو استفاده میکنید، این بود که هر دو حزب آمریکا درخواست بررسی عملکرد آن را داده بودند.

به نظر یک پلتفرمی نظیر تیک تاک به هیچ وجه یک شرکت دست ساخته و اصطلاحاً با یک ظاهر بخش خصوصی و یک باطن بخش دولتی نیست و ما این موضوع را در کشور خودمان تجربه کرده ایم. هر کجا خواستیم با بخش دولتی یک کار بزرگ را انجام دهیم نتوانستیم؛ به ویژه آنجایی که سنگ محک درست به وجود می آید که بازار رقابتی باشد هیچ پلتفرم دولتی ما نتوانسته در بازار رقابتی، رقابت کند و وضعیت صدا و سیمای ما امروز ناشی از همین است.

ما نظام رسانه‌ای متکثر و متنوعی نداریم. خیلی از صحبت های من و شما در برنامه امروز را اگر افرادی می بینند باور نمی‌کنند چون صدا و سیما را یکطرفه می‌بینند این ماحصل سیاست های ما در سازمان صدا و سیما و در عرصه رسانه ای کشور برای مدت طولانی است. ما از خودمان مشروعیت زدایی کردیم و این باعث می‌شود که حرف های به حقمان شنیده نشود.

 

*** ابتکار رهبر معظم انقلاب در تأسیس شورای عالی فضای مجازی

 

به گزارش پژواک، رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی در پایان و با اشاره به ابتکار رهبر معظم انقلاب در تأسیس شورای عالی فضای مجازی گفت:

مرکز ملی و شورای عالی فضای مجازی با یک نگاه پیشرو بیشتر از یک دهه قبل تاسیس شد اما از همان زمان در طول دوره‌های گذشته عملاً مرکز ملی فضای مجازی در شورای عالی فضای مجازی محل گفتگو و عدم اجرا بود. طبق فرمایش رهبری قرارگاه نهایی ما باید مرکز ملی فضای مجازی باشد و تا به الان مرکز ملی فضای مجازی زیر بار مسئولیت ها نرفته است.

 

 

انتهای پیام///

منبع
پژواک
ارسال دیدگاه